SIJAJNO SREBRO LIMBARJA NA NAŠI PESMI 2016!

Po več mesečnih pripravah, zavzetem strokovnem in srčnem glasbenem prizadevanju, je Komorni zbor Limbar 23. aprila odpotoval v Maribor na 24. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem 2016. Na tej imanentni prireditvi, kamor smo se lahko prijavili zaradi prejetega Zlatega priznanja iz regijskega tekmovanja v Škofji loki, je nastopilo je 25 zborov in vokalnih skupin.

Štiri skladbe (od 101 zapete pesmi v tekmovalnem delu programa) je odlično, suvereno in s srcem zapel tudi Komorni zbor Limbar. To so bile:

  • Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594): TU ES PETRUS, Mt 16:18-19,
  • Charles Wood (1866–1926): FULL FATHOM FIVE; William Shakespeare,
  • Tomaž Bajželj (1979): ŠKRLAT; Irena Teran in
  • Uroš Krek (1922–2008): ŠKRINJA OREHOVA, ljudska iz okolice Trsta.

Komorni zbor Limbar je, v hudi konkurenci velikih in uveljavljenih zborov, k uspehu z umetniško in strokovno roko vodil Tomaž Pirnat. Stroga mednarodna komisija je zboru za nastop dodelila izjemnih 87,3 točke, kar je pomenilo, da si je zbor prislužil SREBRNO PLAKETO tega prestižnega zborovskega tekmovanja! Za majhno krajevno pevsko območje kot je moravška dolina, iz katere so skoraj vsi pevci, brez “sposojenih” šolanih pevcev od drugod, je zboru s srcem in dušo uspelo navdušiti dvorano in mnoge glasbene poznavalce. Če je bilo zlato dodeljeno res vrhunskim zborom kot so na primer:  Mešani zbor akademije za glasbo in balet iz Ljubljane, zboru sv. Nikolaja, ki ga je vodila najboljša zborovodkinja temovanja Helene Fojker Zupačič, Čarnice, kjer pojejo le naj od najboljših pevk iz skoraj vse države, je Limbar dobil le nekaj točk manj (do zlate je zmanjkalo le 2,7 točk).

Doseženo srebrno odličje se sijajno blesti saj je bilo doseženo s petjem, ki ga je kot vizijo za prihodnost lepo opisal predsednik strokovne žirije, skladatelj prof. Damjan Močnik: “spontano, z iskrivo muzikalnostjo, ki se lahko zgodi le na odru, ko stopimo še korak dlje in globlje, ko se pevci na odru res povežejo v eno izvajalsko telo, si temeljito prisluhnejo med sabo, uravnavajo intonacijo, zadihajo kot eno z dirigentom in s prepričljivim izžarevanjem nagovorijo nas, poslušalce.” Tak je Limbar in zato smo nanj in na naš uspeh ponosni tako pevke in pevci, kot zborovodja Tomaž ter vse društvo.

Ne smemo pa pozabiti tudi vseh tistih, ki so nas podpirali na naši naporni a lepi in izkustveno bogati poti. Srebrna plaketa Naše pesmi 2016 bo šla v vitrino (upam, da bo kdaj stala v naših društvenih prostorih), nam pa bo ostalo veselje, ponos in pogum s katerim gremo v naše tretje desetletje delovanja!

Alojzij Štefan

 

Komentarji niso možni.