Pripravljen biti – to je vse

Srečanje z akademikom dr. Jankom Kosom (9. marec 1931), slovenskim književnim teoretikom, zgodovinarjem in kritikom, v okviru praznovanja 20-letnice delovanja KID Limbar

Moravče, 15. marec 2016

 

Na povabilo Milke Novak, Kosove nekdanje študentke, smo v Moravčah imeli priložnost srečati se z uglednim slovenskim znanstvenikom dr. Jankom Kosom. Uvodoma je Komorni zbor KID Limbar zapel 2 pesmi in nas uvedel v kulturno doživljanje nadaljevanja večera, ki ga je spretno vodil Lojze Štefan in v pogovor zapletel zgovornega Janka Kosa. Janko Kos – sin kiparja Tineta Kosa, rojenega pri Planinskih v Češnjicah in avtorja kipa Borec v napadu v osrednjem parku, doprsnega kipa Frana Detele, nagrobnika družini Toman in Sejalca ob vhodu v šolo – je o svojem očetu govoril spoštljivo in odkrito. Več o njem je pisal v knjigi Umetniki in meščani, kjer pa najdemo tudi zapise o Kosovem bratrancu Danetu Zajcu, slovenskem pesniku, esejistu in dramatiku, rojenem v Zg. Javoršici. Odkrit je bil tudi v tem, da se je z moravškimi sorodniki manj srečeval kot s sorodniki svoje mame, kjer so bili v rodu znani in vplivni duhovniki (Valant in Smolik).

V razkrivanju svoje poklicne poti od gimnazijskega profesorja, kar so bila zanj najlepša službena leta, do dramaturga v lutkovnem gledališču, univerzitetnega profesorja, izrednega in rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je natrosil toliko zanimivih podrobnosti o času, ljudeh in dogodkih za časa svojega življenja, da smo se čudili njegovi doslednosti, raziskovalni žilici, bistremu duhu in zanesljivemu spominu. Ob pikantnih podrobnostih npr. o delu Odbora za podeljevanje Prešernovih nagrad smo se kislo nasmejali satiričnim ostem, ki so žal odsev našega časa. Dr. Kos ni skrival zadovoljstva nad opravljenim poklicnim delom, dosežki (npr. soavtor Enciklopedije Slovenije) in tudi odgovornostjo, ki jo ima do svojega znanstvenega dela kot član SAZU.

Z iskrivostjo je večer zaključil z odgovorom na vprašanje, kaj lahko iz svojih obsežnih znanj in modrosti svetuje mladim, Slovencem. Povedal je, da si želi, da bi mladi nadaljevali, kar je njegova generacija začela. Skrbi ga, kaj bo z mladimi in jim svetuje, da je vsa modrost v tem, da si pripravljen (opremljen z znanjem, veščinami, vrednotami). Pravi tudi, da je videz mlačnosti le videz, saj prihaja čas preizkušnje, kar pa se mu zdi dobro, saj te prinašajo novo energijo, zamisli in cilje. Tudi zlato se v ognju prečisti. Vsekakor je bil to večer, ki je bogatil trenutek in odseva nova spoznanja v vsakem od udeležencev.

 

Bernarda Mal

Komentarji niso možni.