Trije vaški svetniki (2017)

komedija

Avtor: Maximilian Dalhoff Neal
Režija: Fani Capuder in Alojzij Štefan

 

Zgodba se iz vsakdanje lokalne scene začne razvijati , ko na dan pridejo najdena pisma ljubezni. Pisma bremenijo tri vaške veljake – svetnika Petra Bavdka in Blaža Šimenca, ki ima, mimogrede, lepo in za možitev zrelo hčer Marjanco, ter župana Šimena Porenta. Skrita “la femme fatale” te zgodbe jih neizprosno molze predvsem s tem, da jim naloži očetovstvo in, seveda, alimente. Kmalu odkrijejo, da so vsi trije v isti godlji in jih pošteno bremenijo napake ter stranpoti iz preteklosti . Najbolj gre zadeva do živega županu Šimnu, ki je osrednja figura dogajanja. Ob sebi ima pronicljivo, nepopustljivo in samozavestno ženo Uršo ter preprosto in precej svojeglavo, trmasto hčerko Alenko, ki je zaljubljena v vaškega učitelja, ki pa si ga starša vse prej kot želita za zeta. A izkaže se, da šolmošter Tine drži marsikatero karto (pismo) v roki – tako za zaplet kot za razplet celotne “štorije”.

Dramsko besedilo je sproščeno, domače in ga vseskozi plemeniti duh ljubezni, ki jo mladi tako neučakano iščejo in gradijo. Posebno prisrčen je Lali iz Svinjske planine, ki ga mama Barbara pošlje na oglede za pravšnjo nevesto. Ugledala je kar, reci in piši: županovo hčer. A Alenka zanj niti slišati noče. Mama Urša sicer do konca upa in vztraja, da bo fant iz premožne hiše Lahajnarjevih njen zet, a se stvar, predvsem po zaslugi moževe neodločnosti in skrbi za lastno kariero, klavrno izjalovi. Debelo morata požreti slino, da ne pride do pravega in velikega škandala, ki bi ga znala zakuhati afera s Črno Liziko.

Je avtor Maximilian Dalhoff Neal poimenoval svojo komedijo: Trije svétniki ali svetníki? Dva glavna akterja komične zgodbe, Blaž in Peter, sta resda svétnika, a še zdaleč ne svetníka. Nič bolje na “poti do oltarja” ne gre županu. Vsi skupaj krepko tonejo v nemoralni mlakuži in njihove navidezne “svetniške sije” jim spretno sklati Tine, ki ima v rokah skrivnostna pisma. Predvsem pa jih tepe dvoličnost, ki jo kažejo s tem, da so na eni strani pomembni odborniki in člani Društva za dvig morale in čednosti , ki ga je ustanovil tamkajšnji župnik, na drugi pa bi radi “zatušali” vse prej kot zgledno preteklost.

 

Igralci:

Šimen Porenta, župan, gostilničar: Tadej Uršič

Urša, županova žena: Polona Kerin

Alenka, njuna hči: Marija Lavrač

Blaž Šimenc, kolar, svétnik: Rok Urbanija

Marjanca, njegova hči: Katja Pirnat

Peter Bavdek, pek, svétnik: Avguštin Fale

Tine Štempilkar, vaški učitelj: Vid Capuder

Barbara Lahajnar, premožna kmetica: Fani Capuder

Jakec, njen sin: Marko Kunavar

Župnik, predsednik Društva za dvig morale: Matej Kunavar

Vančka, občinska tajnica: Alenka Urbanija

 

Tehnična ekipa:

Scenografija: Avguštin Fale, Vid Capuder, Maša Svetlin

Glasba in zvoki: Franc Capuder, Dominik Štefan,”Narciseki”

Luč, tehnika: Janez Majdič, Marko Majdič, Andrej Orehek

Maska: Mateja Vesel Štepec

Šepetalki: Majda Štefan, Klara uršič